ОСВІТНЬО-КВАЛІФІКАЦІЙНА ХАРАКТЕРИСТИКА
ВИПУСКНИКА
ДНЗ «Хмельницький
центр професійно-технічної освіти сфери послуг»
Професія – 7412.2 Кондитер
Кваліфікація - 3 розряд
Кваліфікаційні
вимоги
Повинен
знати: асортимент,
рецептури і технологію виготовляння простих тортів, тістечок, поштучних
кондитерських і хлібобулочних виробів масового попиту, включаючи заміс тіста і
виготовлення кремів, начинок, вимоги до якості; ґатунок борошна, його
хлібопекарські якості; способи і прийоми оформлення виробів, техніку нанесення
трафаретного малюнка за еталоном однією фарбою або з нескладними поєднанням
фарб; техніку і способи оздоблення виробів помадкою, марципаном, шоколадом,
кремом; режим і тривалість випікання (смаження) виробів; правила експлуатації
відповідних видів технологічного обладнання, виробничого інвентарю,
інструменту, ваговимірювальних приладів, посуду, їх призначення та використання
в технологічному процесі; правила роботи підприємств харчування; санітарні правила
для підприємств харчування; основи раціональної організації робочих місць;
правила і норми охорони праці, протипожежного захисту, виробничої санітарії та
особистої гігієни.
Повинен
уміти: готувати прості
торти масового попиту, тістечка та інші поштучні кондитерські і
хлібобулочні вироби з нанесенням трафаретного малюнка за еталоном однією фарбою
або з нескладним поєднанням фарб із різних видів сировини (борошняної, сирної
маси або морозива). Виготовляти різні види тіста, кремів, начинок, фаршів;
готувати напівфабрикати, штампувати, формувати та викладати вироби на листи.
Оздоблювати вироби помадкою, марципаном, шоколадом, кремом тощо. Передавати на
гартування вироби з морозива. Випікати (смажити) вироби. Визначати готовність тістових
заготовок до випікання, садити їх у піч або у варочні (пекарські) шафи, стежити
за процесом випікання, закінченням випікання (варіння) виробів, виймати їх,
охолоджувати.
Загальнопрофесійні вимоги
Повинен:
а) раціонально та ефективно організовувати працю на
робочому місці;
б) дотримуватись норм технологічного процесу;
в) не допускати браку в роботі;
г) знати та виконувати вимоги нормативних актів про
охорону праці й навколишнього середовища, додержуватись норм, методів і
прийомів безпечного ведення робіт;
д) використовувати в разі необхідності засоби
попередження та усунення природних і небезпечних негативних явищ (пожежі,
аварії, повені тощо);
є) знати інформаційні технології.
Вимоги до освітнього рівня осіб, які навчатимуться в
системі професійно-технічної освіти
Повна загальна середня освіта (по закінченні навчання). Без вимог до стажу роботи.
Сфера професійного використання випускника
Виробництво інших харчових продуктів.
Виробництво хліба, хлібобулочних виробів; виробництво сухарів, печива, пирогів, тістечок з тривалим терміном зберігання.
1. Вік: по закінченні терміну навчання
- не менше 16 років.
2. Стать: чоловіча, жіноча.
Немає коментарів:
Дописати коментар